Minder risico's. Meer tijd voor je missie.
info@haf-id.nl
+3120 899 51 63

Waarom is Informatiebeveiliging nodig?

5/10/21

Wat is informatiebeveiliging nou eigenlijk?

Elke bedrijf heeft informatie, hoe groot, klein, simpel of complex het ook is. Deze informatie moet aan bepaalde wet- en regelgeving voldoen, maar heeft ook belang bij een goede beveiliging. Ik leg je het begrip ‘informatiebeveiliging’ uit, zodat jij erachter komt waarom dat voor elke organisatie belangrijk is.

Hoe begin ik met het beveiligen van informatie?

Informatiebeveiliging gaat over het beveiligen van informatie in alle vormen: op papier, digitaal of zelfs in je hoofd. Om te beginnen is het goed om te weten welke risico’s jouw organisatie loopt. Stel jezelf daarom vragen als: welke informatie is voor mijn organisatie echt belangrijk? Wat zijn de risico’s als deze in andere handen komen? Wil ik deze risico’s accepteren? Als het antwoord op de laatste vraag nee is, kun je maatregelen nemen om de risico’s in te perken.

Wij houden ons daarin altijd vast aan het zero trust principe: never trust, always verify. Volgens dit principe moet je nooit vertrouwen op het bestaan van een ‘veilig intern netwerk’, zoals die bestaat in de buitenste laag van de infrastructuur.

Waarom wordt informatiebeveiliging steeds belangrijker?

Dat komt vooral omdat we steeds meer op afstand werken. Informatiebeveiliging is relevanter vanwege de trend om overal en altijd op elk apparaat te kunnen werken (denk aan Office 365 of andere cloud (SaaS) diensten). Dit is voor IT een flinke uitdaging. Dat komt omdat de aanpak voor het beveiligen van informatie in een hybride omgeving een andere mentaliteit vereist. Een mentaliteit die een balans maakt tussen beveiliging en de voordelen van het werken in de cloud.

Identity is de nieuwe ‘firewall’

Vanuit traditioneel IT en/of security management wordt vaak gedacht aan het beveiligen van het bedrijfsnetwerk, datacenters of bedrijfsapparatuur. Niet aan het beveiligen van digitale identiteiten en toegang tot applicaties. Het werken in de cloud gaat juist om schaalbaarheid, flexibiliteit en toegankelijkheid. Het biedt meer mogelijkheden. Maar hoe zorg jij ervoor dat de toegang tot jouw informatie veilig is in deze context?

Mijn advies: zorg ervoor dat de identiteiten die toegang hebben tot jouw data in de cloud een vorm hebben van beveiliging. Die identiteiten zijn de kern van de beveiliging. Daarmee kun je omringende zaken zoals de toegang, data en je werkplek beter beveiligen. Kortom: creëer een basis voor het beveiligen van jouw informatie en start daarna met de rest.

Doe geen aannames over de huidige situatie

In de digitale wereld zijn er altijd risico’s aanwezig. Cyberaanvallen liggen op de loer. Omdat deze aanvallen steeds intelligenter worden uitgevoerd, zijn ze steeds moeilijker te traceren. Zorg er daarom voor dat je geen aannames doet in de maatregelen die getroffen zijn. Een organisatie is nooit honderd procent veilig.

Met deze mindset ben je meer voorbereid op de aanvallen van morgen.

Tips voor de juiste zero trust mentaliteit

Doe geen aannames, blijf controleren.

Grijp proactief in op bestaande en nieuwe risico’s.

Wees bewust van je informatiecommunicatie.

Creëer meer bewustzijn bij je collega’s.

Help elkaar op weg en leg uit waarom bepaalde maatregelen getroffen worden. Met techniek kun je een hoop regelen maar bewustzijn is toch echt belangrijk.

Creëer een balans tussen digitale veiligheid en productiviteit voor collega’s.

Volg de laatste trends omtrent kwetsbaarheden en acteer op tijd.

Informatiebeveiliging is een continu proces én een managementsysteem.

Meer weten?

Heb je vragen over deze blog, neem dan contact met ons op. Wij helpen je met het bepalen van jouw strategie en het maken van de juiste keuzes.

Volg ook onze bedrijfspagina op LinkedIn. Je kunt ons vinden onder de naam Haf-ID.

© Copyright 2024 | Website door Company Fuel